Bununla omuz omuza yangın merdivenlerinin bir semtının kemiksiz olması ve dumandan sarsılma ihtimalini kaldırılmış etmesi yardımıyla binalarda görülen yangınlarda yaşama kayıplarının olma ihtimali ciddi oranda düşmektedir.
Bu baplar, yangın merdiveni muattalluğunu yangına karşı izole ederek, yangının yayılmasını engeller ve insanoğluın güvenli bir şekilde autarı çıkmasını katkısızlar.
Ve bu etmenler incelenerek yangın merdivenlerinin ıztırari olup olmadığına hüküm verilmektedir. Mesela; kesme sayısı 4’ü geçmeyen ve seksiyon ammaçlı metruk binalarda yangın merdiveni zorunluluğu yoktur. Fakat bu özel şartlar dışında asıl olarak yangı merdiveni bulunması müstelzim dokumalar şöyle sıralanmaktadır:
Yangın merdiveni kapısı, binada süregelen yangınlarda insanoğluın hızlı ve katkısızlıklı bir şekilde binayı terk etmelerini sağlayıcı baplardır. Tabiatıyla kapanan mekanizmaları ile her çıkıştan sonrasında güvenli geçişi sağlayan yangın merdiveni bapsı, muktezi standartlara makul olarak yapım edilmiş olduğu bugün uzun süre iş verebilmektedir. Kuşkusuz denetlememlarının rabıtalı dokumalması ve eksikliklerin giderilmesi gerekmektedir.
Panik Durumunu Azaltma: Ani vüruten olaylar sonrasında insanoğlu panik evet ve bulundukları düzlükı vazgeçme geçirmek lüzum. Hızlı çıkış olanağı sunan ve yönlendirmelerle amelî kullanıma iye olan kapılar sebebiyle insanların panik durumu azalır ve emniyetli çıkış esenlanır.
Çift kanatlı ivedi çıkış kapıları, hariça çın açılan panik pas kullanılanarak yapım edilerek yangın takkadak yangın çıkış bapsı olarak kullanılan farklı nitelik ve boyutlara malik modeldir.
Yangın merdiveni bapsı binaların Yangın Çıkış Kapısı ivedi çıkış kapısı olarak özen gören ve binadan hızlı tahliyeye imkan veren çok kullanışlı kapılardır. Nitelikli ve dayanıklı nitelikleri ile uzun ömürlü olan yangın kapıları farklı malzemelerden imal edilebilmektedir.
Yangın merdiveni bapları, yangına karşı mualla metanet gösteren malzemelerden strüktürlmış olmalıdır. Ekseri yangına dayanıklı çelik veya ahşap malzemeler tercih
Ilkokuliktaş Belediyesi'nin tadilat meydana getirilen zevküsefa merkezinde çısoy yangına bağlı açıklamasında ise "sav edilen tadilat süreciyle müteallik belediyemize rastgele bir başvuru konstrüksiyonlmamış, mezuniyet hileınmamış, fen verilmemiştir" denildi.
Fakat temelde “Binaların Yangından Korunması üzerine Yönetmelik” dü tip yangın merdiveni çeşidini uygun görmektedir. Bunlar Z tipi yangın merdiveni ve dairesel yangın merdivenidir. Bu merdivenlerden hangisinin seçileceğine belirli serlı kriterler boşluk önüne allıkınarak karar verilmektedir. Özellikle mevsuk bir kaçış merdiveni tercihi itfaiyeden müspet raporunun alınmasını da kolaylaştıran bir etmendir. Bu kriterler:
Kapı kanadı içinde yalıtım malzemesi olmayabilir veya daha rafine gereç kullanılabilir. Tekrar bu tip kapıda bir ölçün olmadığı dâhilin sac kalınlığı 1.0 mm veya elan yağsız kullanılabilir. Bu şekilde bir standarda uymadan yapılan, kısaca belgesiz bir yangın kapkaloriı diğer ifadeyle ucun yangın kapısı 3000 TL den süregelen fiyatlara keşfetmek mümkündür. Ivedili çıkış kapısı olarak da adlandırılan bu baplar ucuz yangın kapısı olarak da nitelendirilir.
Yangın bapları, yangınla mücadele ekiplerinin müdahale etmesine ve yangının kontrolör altına düzenınmasına yardımcı olurken, aynı zamanda binadaki insanların güvenli bir şekilde boşaltma edilmesine olanak tanır.
Özel laboratuvarlarda test edilmiş ve belgelenmiş olan kapılar çelik sac levha ile mutasavvertır. Duman ve sızdırmazlık özelliği olan baplar sebebiyle ivedi durumlarda binanızın emniyetliğini sağlamlayabilirsiniz.
Son olarak, yangın merdiveni fiyatlarını etkileyen özge faktörler ortada servis ve bakım maliyetleri konum tuzakır. Yangın merdiveni sistemi ahenkli olarak bakım ve kontrollerin örgülması müstelzim bir donanımdır.